skip to Main Content

4G är större än 3G, i alla fall sett till den mobila datatrafiken i Telia Soneras svenska nät. Detta avslöjades samtidigt som TeliaSonera och Ericsson firade 5-årsjubileum av introduktionen av 4G. Enligt Telia står 4G idag för 58 procent av all mobildatatrafik i deras nät, även i Norge och Danmark är siffran över 50 procent medan Finland och även Estland och Litauen har 36 procent av mobildatatrafiken genom 4G-näten istället för andra tekniker.

sim-kortÄven om vi i norden, då 2009 när 4G presenterades, låg långt fram har utvecklingen har gått snabbare i andra länder. Många operatörer runt om i världen erbjuder LTE-advanced, en snabbare LTE-standard än vi har i Sverige. Utbyggnaden har gått väldigt fort, för bara ett år sedan fanns tekniken endast utbyggd i Sydkorea.

Svenska operatörer ligger lågt med uppgraderingen till den snabbare LTE-standarden, 49 nät i 31 länder har under 2014 uppgraderats till LTE-advanced, inget nätverk i Sverige finns dock igång än. 30% av världens operatörer investerar för närvarande i LTE-Advanced genom utbyggnader eller tester. I Sverige finns idag bara ett bolag, Net4Mobility, Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag, som testar LTE-advanced. Nät med LTE-Advanced kategori 6 skall kunna ge överföringar på 300 Mbit/s. 

Telia har lanserat LTE-advanced i mindre omfattning i Baltikum och Finland, men i Sverige verkar Telias mål för året snarare vara att bygga yttäckning i Sverige än att uppgradera nätet till den snabbaste tekniken.

Back To Top
Search