skip to Main Content
De senaste veckorna har upplevda attacker mot svenska kommunikationssystem avlöst varandra. Högmasten i Häglared som saboteras, en basstation som apteras med sprängladdning i Skutskär, ett radarhaveri som stänger luftrummet över Stockholm, SJs biljettsystem som slås ut, en antennmast på ett vattentorn i Stenstorp som plötsligt välter, ytterligare en mast i Tranemo som till synes saboteras där en kabel till antennmast som används av Räddningstjänsten förstörts. Även SOS Alarm och Sveriges radio i Göteborg drabbades av problem. Problemen har lett till spekulationer om sambanden mellan dem och experter har lyft fram teorier om attacker från främmande makt eller organiserad brottslighet.
varningsljus-nackamasten
Foto: Stefan Berg
Men när man börjar syna de olika händelserna verkar det som att det var bara ett sabotage, nästan allt annat hade sin naturliga förklaring. Det var inget hybridkrig, det finns inget som tyder på samband mellan händelserna menar MSB. Masten i Skutskär var inte apterad med sprängmedel, flygets radarhaveri berodde på servicearbeten hos Telia, SJs biljettsystems störningar avfärdades som ett IT-problem, antennmasten på vattentornet välter på grund av bristande underhåll och kabelbrottet vid antennmasten i Tranemo berodde på ett rostangrepp och hade en naturlig förklaring.

Endast ett mysterie återstår och det är attacken mot den 332 meter höga radiomasten i Häglared utanför Borås. En mast som är högre än Eifeltornet viker inte ner sig utan anledning utan denna mast utsattes för sabotage. Polisen är förtegna om händelsen och utesluter inte att en utländsk gruppering ligger bakom det men mängden samtidiga händelser verkar bara vara en slump. MSBs budskap är att man skall vara extra kritisk, då flera saker händer samtidigt är det viktigt att vara källkritisk eftersom både spekulationer och rykten varit det som fört nyhetsrapporteringen framåt.

Det som är positivt är att vi fått sätta vår beredskap på prov, Teracom har sett till att stärka upp vaktbevakningen vid storstationer, en åtgärd som trädde i kraft vid misstanken om sabotage vid Häglaredsmasten. Även larm och kamerabevakning har skärpts upp runt stationerna. Förhoppningsvis leder dessa händelser till två väckarklockor, den ena att vi får ett bättre skydd runt dessa stationer, det andra att vi inser att även vårt samhälle är sårbart. En antennmast som har en central roll i vårt samhälle som skall kunna förmedla internet, radio, tv och blåljusradio måste fungera i alla lägen allt annat är otänkbart.

Ulf Seijmer

Back To Top
Search