skip to Main Content

Hotspot för wifi riskAnvänd inte öppna wifi-nät för att skicka känslig information varnar Europol. Troels Oerting, chef för Europols it-brottslighetscenter, berättade i en intervju med BBC att man rekommenderar att människor endast skall använda nätverk de liter på.

Att Europol går ut med denna varning sägs bero på att antalet attacker via wifi ökar och att Europol enligt uppgift hjälper till i ett antal länder som drabbats där medlemsstater sett attacker utföras av organiserade brottslingar. Informationen som stulits är allt från information, lösenord, pengar, inloggningsuppgifter på banken eller kreditkortsföretaget.

Det vanligaste tillvägagångssättet är man in the middle attacker, man placerar ut en hotspot med liknande namn som hotellet, företaget eller kafét. När en användare ansluter till det nätverket är det lätt att samla information som lösenord och annan känslig data. Till och med Europaparlamentet har utsatts för detta för bara någon månad sedan där en man in the middle attack upptäcktes.

Vi skrev i SKEF News nummer 4 2010 att MSB värderar handeln med illegalt förvärvad företagsinformation till en biljon dollar årligen. Vi skrev också om man in the middle attacker för mobilnäten, som i sig är en risk, men rent tekniskt är dessa attacker via wifi avsevärt lättare att utföra och chansen att få tag i “rätt information till rätt kostnad” är avsevärt större för en brottsling via wifi än via mobilnäten.

+Ulf Seijmer

Back To Top
Search