skip to Main Content

Mässan Mobile World Congress är en styrkedemonstration för jättar som Nokia och Ericsson, i år fick de oväntat sällskap av General Motors som avslöjade sina planer inom mobil kommunikation.

På MWC berättade GM att de kommer att integrera 4G som standard i bilar för de amerikanska och kanadensiska marknaderna. LTE/4G kommer att finnas som tillval från och med 2015 års modeller av Chevrolet, Buick, GMC och Cadillac. I startskedet erbjuds uppkoppling med AT&T men senare kommer fler operatörer att tillkomma.

Framtidens 5G-city
Ericsson visade sin vision av framtidens mobilnät som man numer etiketterar 5G. Visionen visade det uppkopplade samhället från 2020 och framåt. Trafiken i näten går stadigt uppåt. 2020 skickas det 1000 gånger mer data i mobilnäten än idag, hastigheterna är upp till 100 gångar snabbare än dagens och antalet uppkopplade enheter är 10-100 gånger fler än idag. För att nå dig menar Ericsson att man kommer behöva integrera multipla radioaccesstekniker. Sannolikt är wifi är en av dessa tekniker.

Ericsson visade även upp en antenn integrerad i ett fönster kallad Window of opportunity. Genom att placera antenner integrerade i fönster får man en bra placering, samtidigt som de inverkar minimalt på såväl utsikt som fasad.

Nokias approach var att kostnadseffektivt koppla upp massorna mot internet. Av 6 miljarder mobiler i världen är bara 1,5 uppkopplade mot nätet och med lågprismobiler som är avancerade nog att koppla upp sig mot nätetnästa miljard människor lockas att koppla upp sig mot internet.

Back To Top
Search