skip to Main Content

wireless-ljusskyltWifi-krockar är ett faktum i flerbostadshus, företagsbyggnader och andra platser i tät bebyggelse. Problem uppstår när fler skall dela på frekvenskakan, resultatet blir ofta att prestanda generellt försämras. Forskare på Stanford University forskare säger sig ha hittat en metod för att vända nackdel till fördel.

I en stundentkorridor på Stanfords campus har forskare byggt en massiv wifi-infrastruktur som boende kan använda och hantera som sina egna privata nätverk. I Stanfordforskarnas nätverk, som kallas BeHop, kan invånarna namnge sina egna virtuella nätverk som om de hade köpt och kopplat in en router i sitt eget rum, men vart de än går i huset, kan de logga in i samma virtuella nätverk även om routern som används inte är dess egna utan kanske grannens wifi-nätverk. Många bostäder har ju en egen wifi-router som är tillräckligt kraftfulla för att ge täckning i hela ägarens bostad och ofta är de så kraftfulla att de kanske oavsiktligt kan störa ut grannens nätverk i bostaden intill.

Det delade systemet hanteras centralt för maximal prestanda och effektivitet, forskarna kan tilldela kanaler och andra parametrar för att optimera nätet, varje användare i det gemensamma nätet kan tilldelas ett eget SSID, lösenord och inställningar.  BeHop-lösningen bygger på teknik som sannolikt kommer släppas som öppen källkod, dessutom bygger det på billiga konsument-wifiroutrar. Någon prestandaundersökning är inte genomförd än, men kommer enligt forskarteamet.

Tekniken är intressant då den erbjuder en effektivisering av spektrum till låg kostnad. Tekniken finns i dyrar routrar och accesspunkter, detta är första gången den presenteras i instegsenheter. Intressant att se om den kan få spridning och skapa litet ordning i spektrum.

+Ulf Seijmer

Back To Top
Search