skip to Main Content

pilgrimsfalkPilgrimsfalken försvann från Stockholm på 1950-talet på grund av förföljelse och miljögifter, i år kom den tillbaka. Naturskyddsföreningen, Nordens Ark, Stockholms Ornitologiska Förening och Folksam placerade ut fyra pilgrimsfalkungar på taket till Folksamskrapan på Södermalm i början av sommaren. För att ge alla som var intresserade möjlighet att se falkungarnas första vingtag placerades webkameror vid falkboet, problemet var bara att det inte fanns någon internetuppkoppling på platsen vilket gjorde det omöjligt att sprida sändningen via internet.

Naturskyddsföreningen kontaktade Induo som i samarbete med Telenor lånade ut en 4G router och ett 4G abonnemang för sändning under hela sommaren. Två webkameror sände under sommaren 2014 från platsen på Folksamskrapans tak och följde de fyra pilgrimsfalkarna som anlände från Nordens Ark i Bohuslän och installerades veckan efter midsommar.

Efter någon vecka i lådan där falkarna fick växa till sig öppnades lådan lördagen den 5 juli. Kort därefter tog sig en hona ut ur lådan. Ganska snart, inom ungefär en halvtimme, hade ett stort antal trutar och fiskmåsar observerat falken som de såg som en fiende. Dessa fåglar som häckade i närheten började störtdyka och markera mot den nya fågeln, som inte tog så stor notis. Klockan 14:22 togs en av falkarna det första vingtaget och flög upp på Folksamskrapans högsta punkt 6 våningar upp och genom det historiska vingtaget var falken den första flygande Pilgrimsfalken på 60 år i Stockholm.

Efter fem dagar fick utsättningen av falkar avbrytas på grund av att häckande måsar och trutar inte lämnade dem ifred. Tre av falkarna fick omhändertas och flyttas till en ny utsättningsplats i Västerås. Men den fjärde falken lät sig inte fångas, han har hårdtränat och kunde inte fångas in. Falken har lärt sig ignorera måsar och trutar och flyger snabbt över Södermalm, och förhoppningsvis flyttar han söderut i höst för att återvända nästa vår med en hona. Detta var startskottet för Pilgrimsfalkar i Stockholm och förhoppningsvis kommer fler att följa.

–  Jag blir varm i hjärtat över denna falk. Hoppas att stockholmarna får se honom överleva, flytta och återvända, säger Mårten Wallberg, Naturskyddsföreningen i Stockholms län i ett pressmeddelande.

4G-förbindelsen och 4G routern fungerade utmärkt, trots den extrema värme som rådde under hela sommaren. Du kan se en av sändningarna i spelaren nedan:

Back To Top
Search