skip to Main Content

nest-termostat

foto: nest.com

Uppkopplade enheter i hemmen är en tillväxtmarknad och allt fler enheter förses med möjlighet att kopplas upp mot omvärlden redan från fabrik. Detta kallas allmänt för smarta hem och är ett ganska brett begrepp som omfattar allt från hemelektronik, uppkoppling av värmesystem, villalarm och intelligenta kylskåp.

Nordamerika leder utvecklingen
Enligt analysföretaget Berg Insight fanns det vid utgången av 2012 totalt 1,06 miljoner smarta hem system som används i EU medan det in Nordamerika, den mest utvecklade regionen i världen för smarta hem, fanns cirka 3,5 miljoner system vid samma tidpunkt. Den europeiska marknaden för smarta hem är fortfarande i ett tidigt skede och ligger ungefär tre år efter Nordamerika enligt Berg Insight.

Nya patent öppnar för expansion

Apple har nyligen patenterat ny teknik som skall göra dagens smarta hem än smartare. Företagets innovativa lösning innebär att tekniken adaptivt kan spåra en användares position och använda uppgifterna för att intelligent styra andra enheter.

Tanken är att systemen i bostäderna interagerar med varandra i större utsträckning, ut med olika appar för olika funktioner med manuell inställning av larmet, värmepumpen och eluttaget. In med möjligheten för apparater i smarta hem att börja kommunicera med varandra i större utsträckning och gemensamt lösa uppgifter. När någon slår på larmet vet värmepumpen att den skall sänka temperaturen med fyra grader och samtidigt släcka de lampor som är tända (samt kolla att kaffebryggaren är avslagen, strykjärnet avslaget och dörren låst). När enheter kan kommunicera med varandra på detta sätt, då har vi smarta hem 2.0

Åter till Apples nya patent. Apple är ute efter att ytterligare automatisera hemmen, det vill säga att minimera behovet av interaktion med olika apparater, man vill till viss del ta bort användarens interaktion och istället ersätta det med ett system som kan fatta egna beslut och automatiskt styra smarta enheter i våra hem.

En kärna i lösningen är mer avancerad positionering som kan bestämmas av GPS-koordinatsdata som delas från en telefon samt triangulering av telefonen med hjälp av basstationer. Men även andra positionsbestämmare som om datorn hemma är påslagen, om larmet är aktiverat, talar om var vi befinner oss. Dessa enheter skulle kunna kallas primära enheter, och deras position kan användas som en trigger för att andra enheter, som vi kan kalla sekundära enheter, skall agera på ett visst sätt. Om vi går ut hemifrån och innan dess stängt av datorn, aktiverat larmet och tagit oss utanför den zon som definieras som vår tomt, och till och med hemma wifi-nätverket är utanför vår täckning, ja då kan våra enheter hemma med Apples teknik förstå att nu är vi utanför hemmet och börja agera självständigt.

Texten ovan beskriver det scenariot man lämnat hemmet eller kommer till hemmet men patentet täcker även tekniker för att styra funktioner när man rör sig inomhus. Elförbrukare kan styras av fler faktorer än position, även aktivitetsnivå kan vara en trigger, har användaren loggat ut från datorn, stängt av TV-n och satt mobilen i viloläge samt släckt sänglampan, ja då kan onödiga elförbrukare som lampor slås av, dessutom kan värmen sänkas någon grad eftersom personen sannolikt gått och lagt sig.

+Ulf Seijmer

Back To Top
Search