skip to Main Content

Runt årsskiftet brann ett fritidshus på Svartlöga i Stockholms skärgård ned då fast telefoni saknades och mobilnätet har dålig täckning på ön. Genom att springa upp på ett berg kunde en person på ön få tillräcklig täckning för att kunna ringa SOS Alarm.

– Branden visar att det här är en säkerhetsfråga, säger Kajsa Althén, ordförande i Svartlögaföreningen till Norrtelje tidning

Öns fasta telefoni slogs ut den 5 december då en kabel vid Bromskär brast, något som tog Telia närmare månaden att reparera. Många av öns invånare har aktivt försökt fåTelia att åtgärdas felet men inte fått raka besked.
Enligt den täckningskarta mobiloperatörerna är skyldiga att upprätta är centala Svartlöga utan god täckning och i den by där de flesta bor är det i stort sett ingen täckning alls. Svartlöga har få permanentboende, men desto fler fritidsbor, uppåt 400 personer vistas på ön under sommaren. Att varken fast telefoni eller mobiltelefoni skall fungera så nära Sveriges huvudstad (avståndet mellan Svartlöga och Sergels torg är under 6 mil) tycker öborna är häpnadsväckande. Telias Hans G Larsson, informationsansvarig, är av en annan uppfattning.

– Enligt uppgift bor det bara ett par fastboende på öarna just nu. Våra tekniker har uppfattningen att mobilnätet fungerar även om det kan finnas vita fläckar. Det är jättetråkigt om det är svårt att larma, men man måste väga att det ligger långt ut och är kostsamt. Det är ganska stora pengar det handlar om, säger Hans G Larsson till Norrtelje Tidning.

 

Ulf Seijmer

Back To Top
Search